Κροατία - Μαυροβούνιο - Σλοβενία - Δαλματία

Κροατία - Σλοβενία - Δαλματία 8ήμερη αεροπορική εκδρομή

Πακέτο

1η ημέρα: Πτήση για Ζάγκρεμπ

Συγκέντρωση στο αεροδρόμιο και πτήση με Aegean Airlines για την πρωτεύουσα της Κροατίας, το γοητευτικό και αρχοντικό Ζάγκρεμπ. Στη θέση που βρίσκεται σήμερα, αρχικά και για πολλούς αιώνες υπήρχαν δύο μικρές πόλεις σε δύο λόφους, το Κάπτολ και το Γκράντεκ. Στις αρχές του 17ου αιώνα οι δυο πόλεις συγχωνεύτηκαν τελικά σε μία που ονομάστηκε Ζάγκρεμπ και ξεκίνησε η σύγχρονη ιστορία της πόλης. Θα ξεκινήσουμε την ξενάγησή μας από τον λόφο του Κάπτολ, το ιστορικό κέντρο της πόλης. Στο λόφο δεσπόζει ο καθεδρικός ναός του Ζάγκρεμπ, ένα από τα υψηλότερα και σπουδαιότερα κτήρια της χώρας. Ο ναός είναι αφιερωμένος στην Παναγία και ένα εντυπωσιακό χρυσό άγαλμά της είναι τοποθετημένο στο κέντρο της πλατείας. Στη συνέχεια κατευθυνόμαστε προς το Γκράντεκ, διασχίζοντας ένα από τα πιο σημαντικά σημεία της πόλης, τη Ματωμένη Γέφυρα που υπήρξε στο παρελθόν πεδίο συχνών μαχών μεταξύ των κάτοικων του Καπτόλ και του Γκράντεκ. Από την πέτρινη πύλη εισερχόμαστε στην Άνω Πόλη κατευθυνόμενοι προς την πλατεία του Αγίου Μάρκου, όπου κυριαρχεί ο ομώνυμος ναός, χαρακτηριστικό δείγμα ρωμαϊκού ρυθμού του 13ου αιώνα, και πλαισιώνεται από σπουδαία ιστορικά κτήρια όπως το νεοκλασικό κτήριο του Κοινοβουλίου και το Παλάτι του Κυβερνήτη. Εκτός όμως από τα ιστορικά κτήρια, θα επισκεφθούμε χώρους και πλατείες που βρίσκονται περιμετρικά της παλιάς πόλης, όπως την πλατεία του βασιλιά Τόμισλαβ, του πρώτου βασιλιά και ιδρυτή του Κράτους της Κροατίας. Το άγαλμά του και το μνημείο του δεσπόζουν στο κέντρο της πλατείας, ενώ απέναντι βρίσκεται ένα επίσης ιστορικό κτήριο, ο παλιός σιδηροδρομικός σταθμός του 19ου αιώνα. Εκεί κοντά βρίσκεται και το περίφημο ξενοδοχείο Εσπλανάντε των αρχών του 20ού αιώνα, από τα διασημότερα παγκοσμίως ξενοδοχεία της εποχής του, εποχή δόξας του Όριεντ Εξπρές. Η πλατεία του στρατάρχη Τίτο, της μεγαλύτερης προσωπικότητας ολόκληρης της παλιάς Γιουγκοσλαβικής Ομοσπονδίας, συγκεντρώνει μερικά από τα σπουδαιότερα από αρχιτεκτονικής άποψης κτήρια της πόλης. Το Εθνικό Θέατρο, το Πανεπιστήμιο του Ζάγκρεμπ, το Μουσείο Τέχνης και Χειροτεχνίας και το Μουσείο Μιμάρα αποτελούν έξοχα δείγματα γοτθικής, μπαρόκ και νεο-αναγεννησιακής αρχιτεκτονικής. Η ξενάγησή μας θα ολοκληρωθεί στη κεντρική πλατεία του Μπαν Γιέλατσιτς, την οποία διασχίζει η Ίλιτσα, ο μεγαλύτερος, με μήκος 6 χλμ., δρόμος της πόλης, όπου βρίσκονται τα πιο σύγχρονα και κομψά καταστήματα. Μεταφορά στο ξενοδοχείο μας για εγκατάσταση και απόγευμα ελεύθερο.

2η ημέρα: Ζαγκρεμπ (Λίμνη Μπλεντ ) - Λιουμπλιάνα

Εγκαταλείπουμε προσωρινά την Κροατία και εισερχόμαστε στην Σλοβενία, την βορειότερη χώρα της πρώην Γιουγκοσλαβικής Ομοσπονδίας ή οποία βρισκόταν πάντα σε επιρροή πλησιέστερα στην Κεντρική Ευρώπη παρά στα Βαλκάνια. Ξεκινάμε την γνωριμία μαζί της από την περιοχή της Λίμνης Μπλεντ όπου δεσπόζει το ομώνυμο κάστρο και αποτελεί παραθεριστικό θέρετρο των Σλοβένων. Όσοι επιθυμείτε μπορείτε να απολαύσετε (έξοδα ατομικά) βαρκάδα στη λίμνη με το μικρό νησάκι με την εκκλησία της Παναγίας. Αναχώρηση στη συνέχεια για την «κουκλίστικη» πρωτεύουσα Λιουμπλιάνα. Γνωστή κατά τον Μεσαίωνα με το όνομα Laibach, η πόλη ήταν κέντρο ανθρώπινης δραστηριότητας περίπου τρεις χιλιετίες πριν. Κατά τη διάρκεια της περιήγησης θα δούμε το Παλαιό δημαρχείο και την κεντρική υπαίθρια αγορά και μετά θα κατευθυνθούμε στην πλατεία Πρεσέρεν, την κεντρικότερη της παλιάς πόλης και αφιερωμένη στο μεγαλύτερο Σλοβένο ποιητή. Στην πλατεία δεσπόζει το άγαλμά του ενώ τριγύρω υπάρχουν διάφορα ιστορικά κτίρια όπως το Κεντρικό Φαρμακείο, Η Φραγκισκανική Εκκλησία και η Τριπλή Γέφυρα. Λίγο πιο κάτω βρίσκεται η Πλατεία του Κογκρέσου αφιερωμένη στο συνέδριο της Τριπλής συμμαχίας που φιλοξενήθηκε στην Λιουμπλιάνα το 1821. Σήμερα η πλατεία είναι ένα από τα πιο πολυπληθή σημεία της πόλης. Στη νότια πλευρά της πλατεία βρίσκεται το Πανεπιστήμιο ενώ στο κέντρο της το σημαντικότερο αρχαιολογικό εύρημα, το άγαλμα του Ρωμαίου Πολίτη. Η περιήγηση κλείνει με το Κάστρο της πόλης το οποίο βλέπουμε εξωτερικά και το προσεγγίζουμε διασχίζοντας γραφικά δρομάκια και αλσύλλια. Απόγευμα ελεύθερο.

3η ημέρα: Λιουμπλιάνα (Σπήλαια Ποστόινα, Ριέκα) Οπατίγια (130 χλμ.)

Πρωινή αναχώρηση για την Ποστόινα. Το σύστημα σπηλαίων που θα επισκεφθούμε, είναι ένα από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης με μήκος άνω των είκοσι χιλιομέτρων και η ανακάλυψή τους τον 17ο αιώνα αποτέλεσε σημαντικό γεγονός για την επιστήμη της σπηλαιολογίας. Χαρακτηριστικό το τραίνο το οποίο διασχίζει μεγάλο μέρος του μήκους του σπηλαίου και λειτούργησε για πρώτη φορά στα τέλη του 19ου αιώνα. Κατά την διάρκεια της διαδρομής ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει διάφορες αίθουσες γεμάτες σταλακτίτες και σταλαγμίτες διαφόρων σχημάτων μεγεθών και αποχρώσεων. Στη συνέχεια αφού εισέλθουμε ξανά στην Κροατία θα κατευθυνθούμε στην περιοχή της Ίστρια για να γνωρίσουμε δύο κωμοπόλεις που βρίσκονται στην αρχή της χερσονήσου: 1) τη Ριέκα όπου και γνωστό εμπορικό λιμάνι της Κροατίας στις Βόρειες Δαλματικές ακτές και 2) την Οπατίγια, που από το 1844 που ο ιταλικής καταγωγής έμπορος έχτισε τη περίφημη Βίλα Αντζιολίνα και έως τον καταστροφικό Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο αποτέλεσε το πιο σημαντικό θέρετρο της αριστοκρατίας της πάλαι ποτέ Αυστροουγγρικής Αυτοκρατορίας και φυσικά διανθίστηκε με θαυμάσια κτίρια για τη διαμονή των πλουσίων και ευγενών και φυσικά του ίδιου του Αυτοκράτορα, Φραγκίσκου Ιωσήφ. Δείπνο

4η ημέρα: Οπατίγια - Λίμνες Πλίτβιτσε (200 χλμ.)

Το οδοιπορικό μας επικεντρώνεται σήμερα στην ενδοχώρα της Κροατίας και συγκεκριμένα στην επίσκεψη μας στο Εθνικό Πάρκο Πλίτβιτσε, ένα από τα μεγαλύτερα στην Νοτιοανατολική Ευρώπη και το μεγαλύτερο της Κροατίας. Από το 1979 αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Σχηματίζεται από ένα σύμπλεγμα λιμνών, ποταμών καταρρακτών και σπηλαίων και καλύπτει επιφάνεια τριακοσίων τετραγωνικών χιλιομέτρων, σε διάφορα επίπεδα τα οποία έχουν μεταξύ τους μεγάλη υψομετρική διαφορά. Χρόνος ελεύθερος και διανυκτέρευση στην ευρύτερη περιοχή των λιμνών. Δείπνο.

5η ημέρα: Λιμνες Πλίτβιτσε (Ζαντάρ Τρογκιρ) Σπλιτ

Κατευθυνόμενοι και πάλι προς την θάλασσα θα φθάσουμε αρχικά στο Ζαντάρ όπου θα έχουμε σύντομο χρόνο για περιήγηση, και συνεχίζοντας νοτιότερα θα καταλήξουμε το απόγευμα στο Σπλιτ. Το ενδιαφέρον της ξενάγησης του Σπλιτ επικεντρώνεται στο παλάτι του χτισμένο τον 4ο αι. από τον Ρωμαίο αυτοκράτορα Διοκλητιανό. Το αρχιτεκτονικό του στυλ είναι κλασσικό ρωμαϊκό κι αποτελείται από ένα μεγάλο παραλληλόγραμμο με τείχη και πύργους. Από τα σπουδαιότερα τμήματα του κάστρου είναι το μνημειώδες περιστύλιο, το οποίο οδηγούσε από τη μία στα αυτοκρατορικά διαμερίσματα και από την άλλη στο μαυσωλείο του Διοκλητιανού (ο σημερινός καθεδρικός του Αγίου Δόμνιου). Το παλάτι παρά το μέγεθος και τη μεγαλοπρέπειά του θα παραμείνει σχεδόν άγνωστο στους Ευρωπαίους μέχρι τη σύγχρονη εποχή. Στο μεταξύ οι κάτοικοι της πόλης μετέτρεψαν τους χώρους, τα τείχη και τα υπόγεια του παλατιού σε σπίτια και καταστήματα, τα οποία υπάρχουν και λειτουργούν μέχρι σήμερα. Ακολουθεί μια ακόμη πόλη με αρχαίο ελληνικό όνομα, το Τρογκίρ (Τραγούριον, από τη λέξη “τράγος”). Όπως το Σπλιτ, έτσι και το Τρόγκιρ ιδρύθηκε από Έλληνες ενώ αργότερα υπήρξε ένα από τα βασικά ρωμαϊκά λιμάνια στην Αδριατική. Η πόλη εξελίχθηκε την περίοδο των Βενετών (15ο – 18ο αιώνα) σε μία από τις πλουσιότερες της περιοχής. Στην περιήγησή της στο ιστορικό κέντρο θα θαυμάσουμε κτίσματα που διατηρούνται από τη ρωμαϊκή εποχή έως και την εποχή του Μπαρόκ.

6η ημέρα: Σπλιτ - Ντουμπρόβνικ

Η σημερινή μας διαδρομή μας θα μας φέρει στο διαμάντι της Αδριατικής το «Ντουμπρόβνικ». Η παλαιά πόλη του Ντουμπρόβνικ έχει ανακηρυχθεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO από το 1979. Ιδρύθηκε τον 7ο αιώνα, αρχικά με την ονομασία Λάους και αργότερα μετονομάστηκε σε Ράους, γνωστό στους Έλληνες ως Ραγούζα, καθώς υπήρξε για μεγάλο διάστημα κάτω από Βυζαντινή επιρροή. Το μεγαλύτερο μέρος της μορφής που έχει η πόλη σήμερα είναι από τον 14ο αιώνα όπου βρέθηκε κάτω από τον έλεγχο των Βενετών και αποτέλεσε ένα από τα σημαντικότερα λιμάνια τους στην Αδριατική. Η σημερινή ονομασία της πόλης, Ντουμπρόβνικ, είναι κροατική και μεταφράζεται ως «δάσος από βελανιδιές». Η ξενάγησή μας ξεκινάει από την εντυπωσιακή κεντρική πύλη η οποία οδηγεί στον κεντρικό δρόμο της πόλης, που λέγεται Placa και περιλαμβάνει ορισμένα πολύ ενδιαφέροντα αξιοθέατα όπως το παλάτι του Ρέκτορα (Δόγη), το οποίο για μεγάλο χρονικό διάστημα υπήρξε το διοικητικό κέντρο της πόλης ενώ σήμερα έχει μετατραπεί σε μουσείο. Ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της πόλης από τον 16ο αιώνα και δείγμα εξαίρετης αναγεννησιακής αρχιτεκτονικής είναι το Palazzo Sponza, το οποίο αποτελούσε για σειρά ετών το πνευματικό και πολιτιστικό κέντρο της Δημοκρατίας της Ραγκούζα ενώ σήμερα φιλοξενεί τα αρχεία της πόλης. Η ξενάγησή μας πλαισιώνεται από μια επίσκεψη στον καθεδρικό ναό του Ντουμπρόβνικ, στον οποίο φυλάσσονται και τα λείψανα του πολιούχου Αγίου Βλασίου. Σύμφωνα με το θρύλο, ο ναός ιδρύθηκε από τον Ριχάρδο τον Λεοντόκαρδο κατά την επιστροφή του από τις σταυροφορίες. Εκτός των άλλων θα δούμε την Φοντάνα του Ονούφριου και τη Στήλη του Ορλάνδου. Στο ελεύθερο απόγευμα που ακολουθεί προτείνουμε να περιπλανηθείτε στα γραφικά σοκάκια της περιτοιχισμένης πόλης και να ανεβείτε με το τελεφερίκ στον λόφο Σριτζ (Srd) για να θαυμάσετε την πανοραμική θέα της περιοχής.

7η ημέρα: Ντουμπρόβνικ (Μαυροβούνιο: Μπούτβα & Κοτόρ)

Ημέρα αφιερωμένη στην ολοήμερη εκδρομή μας στο Μαυροβούνιο. Το Μαυροβούνιο (CrnaGora στη σερβική διάλεκτο, Montenegro στα ιταλικά) είναι μια χώρα ιστορικά άμεσα συνδεδεμένη με τη Σερβία. Μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και μέχρι το 1992 ήταν ένα από τα κράτη που συγκροτούσαν την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας. Η χώρα είναι ανεξάρτητη από τον Ιούνιο του 2006. Πρώτη στάση μετά τους συνοριακούς ελέγχους είναι η πόλη του Κοτόρ. Η πόλη αποτέλεσε κατά την ελληνιστική περίοδο ναυτική βάση για να ελέγχονται οι εμπορικοί δρόμοι προς τη βόρεια Αδριατική. Τον 12ο αιώνα βρίσκεται υπό σερβική επιρροή, ενώ αργότερα θα βρεθεί υπό την προστασία των Βενετών και την κατοχή των Αψβούργων.
Σήμερα αποτελεί ένα από τα πλέον γραφικά μέρη της Αδριατικής μέσα στο ομώνυμο, πανέμορφο φιόρδ, ενώ η παλιά οχυρωμένη πόλη προστατεύεται από την UNESCO σαν μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Μετά την περιήγηση στην πόλη και στάση στα κυριότερα σημεία ενδιαφέροντος, όπως το παλιό δημαρχείο, το παλάτι του Δόγη, η Πλατεία των Όπλων, ο καθεδρικός του Αγίου Τρύφωνα, θα υπάρξει ελεύθερος χρόνος για περιπλάνηση στα γραφικά στενά της πόλης. Επόμενη στάση η Μπούτβα, η οποία αποτελεί το σημαντικότερο θέρετρο της χώρας στην Αδριατική θάλασσα. Παράλληλα η πόλη έχει πλουσιότατη μεσαιωνική ιστορία ενώ έχει διατηρηθεί σε εξαιρετική κατάσταση το ιστορικό κέντρο της πόλης (Starigrad). Κατά τη διάρκεια της ενωμένης Γιουγκοσλαβίας η πόλη ήταν το σημαντικότερο ίσως θέρετρο της χώρας ενώ συνεχίζει μέχρι σήμερα να προσελκύει εγχώριους αλλά και ξένους τουρίστες. Η περιήγησή της επικεντρώνεται κυρίως στην παλιά πόλη, μια χερσόνησο περιστοιχισμένη με τείχη και κυριότερα σημεία ενδιαφέροντος την μεσαιωνική ακρόπολη της Μπούτβα (Κάστρο της Παναγίας) και τις εκκλησίες του Αγ. Ιωάννη, της Αγ. Τριάδας και της Παναγίας της Πούντα. Επιστροφή το απόγευμα στο Ντουμπρόβνικ.

8η ημέρα: Ντουμπρόβνικ –πτήση επιστροφης

Τελευταίο ελεύθερο πρωινό να το αξιοποιήσετε όπως επιθυμειτε. Μεταφορά το μεσημέρι γεμάτοι όμορφες εντυπώσεις θα κατευθυνθούμε στο αεροδρόμιο για την πτήση της επιστροφής

Κάντε Κράτηση

Δείτε επίσης

Χώρες Βαλτικής

Βερολίνο – Πότσνταμ

Ρώμη αεροπορικώς

Βαρσοβία – Κρακοβία

Benelux – Κάτω Χώρες

Δαλματία – Λίμνες Πλίτβισε

Μάλτα

Λονδίνο αεροπορικώς

Χαϊδελβέργη – Αλσατία – Στρασβούργο – Κρασοχώρια

Παρίσι

Εκδρομή στην Πράγα

Κροατία – Μαυροβούνιο – Σλοβενία – Δαλματία

Ταξίδι στις Δαλματικές ακτές, Καλοκαίρι 2020

Εκδρομή στη Ρουμανία, Καλοκαίρι 2020

logo-white
Η Kassline Travel, προσφέρει οργανωμένα ταξίδια αεροπορικά και οδικά ταξίδια με διαμονή σε επιλεγμένα ξενοδοχεία, ξεναγήσεις και μεταφορές

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας και μείνετε ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα και για τις υπηρεσίες μας

Κατάστημα Αλεξ/πολης

 •   Λ.Δημοκρατίας 307, TK 68100
         Αλεξανδρούπολη

 •    25510 80 910

 •    25510 26 548

 •    kassline@otenet.gr

Καταστήματα Θεσ/νίκης

 •   Εγνατία 47, TK 54630
         Θεσσαλονίκη

 •    2310 523 520

 •    2310 523 520

 •    kassline.thess@gmail.com

 •   Μοναστηρίου 14, TK 52636
         Θεσσαλονίκη

 •    2310 523 420

 •    2310 523 420

 •    kassline2.thess@gmail.com

logo3

Κατασκευή Ιστοσελίδων Θεσσαλονίκη - Toastedweb